Mange kommuner på studietur til bæredygtigt rådhus

25.04.2018

Alene det sidste år har 14 kommuner og fire regioner/sygehuse været på inspirationstur til nybyggede Skanderborg Fælled, som samler rådhus, politistation og dobbelthal under ét tag. Interessen skyldes især bygningens bæredygtighed. Torsdag den 26. april er det præcis et år siden, at bygningen blev DGNB-certificeret til platin - som den første offentlige bygning i Norden

 

Den 26. april 2017 blev Skanderborg Fælled certificeret til platin i den internationale DGNB-standard for bæredygtighed i byggeriet.

Det nye rådhus i Skanderborg blev dermed den første offentlige bygning i Norden, som opnår den højst mulige certificering i bæredygtighed. Og det har givet genlyd i både byggebranchen og det offentlige Danmark.

- Vi er overvældede over interessen for Skanderborg Fælled. Alene det sidste år har vi haft 38 officielle besøg fra kommuner, regioner, uddannelsesinstitutioner og så videre, som har handlet om byggeriet. Dertil kommer videokonferencer og invitationer til oplæg rundt omkring i landet, siger driftschef på Skanderborg Fælled, Knud Sørensen.

Multianvendelighed som trækplaster

 Omdrejningspunktet for de mange studieture til Skanderborg Fælled er DGNB-certificeringen, som handler om bæredygtighed i bred forstand.

- Der har ikke været et eneste besøg, hvor certificeringen ikke har været et vigtigt tema. En af de vigtigste årsager til, at Skanderborg Fælled har fået platin, er bygningens multianvendelighed. Alle rum i bygningen har flere formål, f.eks. kan byrådssalen bruges til koncerter, og sceneindgangen til hallen kan bruges til børneteater. Det giver liv i bygningen i alle døgnets vågne timer og en god totaløkonomi, og det er der selvsagt stor interesse om fra de besøgende, siger Knud Sørensen. 

Som det første byggeri af sin slags samler Skanderborg Fælled rådhus, politistation og dobbelthal med plads til 4000 koncertgæster i én og samme bygning