Er der for stort ressourcespild i projektkonkurrencen som vi kender den?

21.06.2016  - Ved vores konference d. 24. maj stillede vi bl.a spørgsmålet: Er det slut med projektkonkurrencen som vi kender den i dag?

Danske Ark og Akademisk Arkitektforening har nu udarbejdet en rapport der belyser, at projektkonkurrencer godt kan effektiviseres. Rapporten ”Transaktionsomkostninger ved projektkonkurrencer” dokumenterer, at tusindvis af timer bruges på at beskrive, indhente og behandle informationer, som aldrig bliver brugt til noget. Dette synspunkt blev også fremført på Green Building Council Denmarks konference d. 24. maj 2016. Du kan læse hele rapporten nederst i denne nyhed. 

I den nuværende konkurrenceform befinder sig på den ene side snesevis af rådgiverhold, der bruger endnu flere timer på at udvikle, beregne og dokumentere på de samme informationer, som ikke bliver brugt til noget. Og på den anden side sidder der embedsmænd (og eksterne konsulenter), der bruger en masse ressourcer på håndteringen af projektkonkurrencen – og i sidste ende er det de danske skatteydere, der står med en stor og unødvendig millionregning.Krav til uanvendelige detaljespecifikationer er løbet løbsk – hovedidéen er afgørende I Danske Arkitektvirksomheder og Akademisk Arkitektforening har der i mange år været en formodning om dette.

Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, siger om resultatet:


”Det er jo ekstremt nedslående. Der findes ingen vindere her. Vores medlemmer – arkitektvirksomhederne – investerer mange tusinde timer og store millionbeløb i konkurrencer, hvor de skal lave beregninger, producere 3D modeller og andet materiale som ikke har noget med selve hovedideen at gøre - og som ofte slet ikke tillægges vægt, når vinderen skal findes. Konkurrencekonceptet bruges simpelthen forkert.”


En af analysens vigtigste konklusioner er, at der stilles stadigt større krav til detaljeringsniveauet i konkurrencematerialet. Disse detaljer kræver enorme ressourcer at levere og behandle. Dette til trods for, at de mange data aldrig bliver brugt i selve byggeriet, og at dét – når man spørger bygherren – er byggeriets hovedidé, der er afgørende, når der skal kåres en vinder.

Læs hele rapporten ”Transaktionsomkostninger ved projektkonkurrencer” her

Læs pressemeddelelsen om rapporten her